Bert Regeling, Schoenreparatie Regeling in Dedemsvaart

 

Zijn bedrijf is dit jaar uitgeroepen tot de beste schoenmakerij van Nederland. De drijfveren van deze vakman: de onderneming, zijn familie en bijdragen aan duurzaamheid. ‘Iedereen die zijn schoenen laat repareren in plaats van ze weg te gooien is duurzaam bezig.’

 

Een broekie van 17 jaar was Bert Regeling toen hij bij zijn vader in de schoenmakerij begon. Vader Bram Regeling startte de zaak in 1952 in het Overijsselse Gramsbergen. Zoon Bert zette het bedrijf in 1982 voort in Dedemsvaart, een stadje 15 kilometer verderop. In 1987 nam Bert Regeling de zaak helemaal over.

“Wij zijn gespecialiseerd in het repareren van rijlaarzen”, vertelt Regeling. Die laarzen zijn kostbaar en worden intensief gebruikt, waardoor ze relatief snel slijten. “Het repareren is een bewerkelijke en tijdrovende klus, waarvoor veel schoenmakers geen tijd kunnen of willen vrijmaken. Wij doen daar wel moeite voor. We bestellen speciale, stevige ritsen uit de Verenigde Staten. En we gebruiken de nieuwste technieken en machines.” De ondernemer presenteert zichzelf op internationale rijconcoursen. “Niet alleen de top van de Nederlandse ruiterwereld weet ons te vinden. Ook ruiters uit Saoedi-Arabië komen bij ons terecht.”

Leermeester

Dit jaar is het bedrijf van Regeling uitgeroepen tot beste schoenmakerij van Nederland. ‘Een bijzonder mooi ingericht bedrijf dat een prachtige kwaliteit levert’, aldus het juryrapport. De manier waarop Regeling met zijn klanten én personeel omgaat, oogst ook lof. De ondernemer heeft zijn winkel jarenlang opengesteld als leerbedrijf: een plek waar mbo-studenten ervaring kunnen opdoen. “Ik laat ze rouleren door het hele bedrijf, op verschillende plekken, zodat ze alle technieken kunnen leren. Natuurlijk maken ze soms een foutje maar dat hoort erbij.”

Vijf medewerkers telt de schoenmakerij nu, van wie twee voormalige studenten. De ondernemer vindt het belangrijk om zijn kennis over te dragen, want het vak van schoenmaker wordt zeldzaam. Er zijn ongeveer 600 schoenreparateurs in Nederland.

Afvalberg

Duurzaamheid is voor Regeling een belangrijke drijfveer om zijn vak uit te oefenen. “Als je schoenen laat repareren, ben je sowieso duurzaam bezig. Er zijn 18 miljoen mensen in Nederland, die minimaal twee keer per jaar nieuwe schoenen aanschaffen. Slechts 10 procent van het aantal schoenen wordt gerepareerd. Dan kun je wel uitrekenen hoeveel er bij het vuilnis belanden. Ik vind het mooi dat ik een bijdrage kan leveren om de afvalberg te verkleinen.”

Sinds 3 jaar werkt hij samen met Stomerij.nl, die 1.700 servicepunten kent door heel Nederland. Daar geven mensen hun kleding af om te laten reinigen. “Op zo’n 160 punten nemen zij behalve stoomgoed ook schoenen aan, ter reparatie. Die komen dan bij ons terecht. We zijn nu depots aan het opzetten van Friesland tot Overijssel. Dat aantal punten willen we uitbreiden, ook naar het westen van Nederland. Mensen die ver moeten lopen om hun schoenen te laten repareren, zullen dat niet zo snel doen. Zo simpel is dat. Met die depots willen we stimuleren schoenen toch een tweede kans te geven.”

Nieuw bloed

Tot voor kort zette Regeling zich in als bestuurslid voor de inkoopvereniging VSS (Vakgroep Schoenreparatie Specialisten) groep 70, waar hij jarenlang voorzitter is geweest en de PR op zich nam. Voorzitter is hij niet meer – drukke werkzaamheden noopten Regeling daarmee te stoppen. “Jammer. Aan de andere kant: plek maken voor nieuw bloed is altijd goed. Anders krijg je steeds maar dezelfde mensen in dezelfde functies.”

Nieuw bloed is er ook in zijn eigen bedrijf. Zijn oudste dochter van 28 jaar werkt mee in de zaak. “Ze is creatief, ze kan alles. En ja, ze wil de zaak overnemen in de toekomst. Daar ben ik blij mee, want ik wil wel dat het bedrijf in de familie blijft. Of ik het tegen die tijd los kan laten? Dat wordt lastig, denk ik. Maar ik zal wel moeten.” Voorlopig is er van stoppen absoluut geen sprake. De eigenaar van de beste schoenmakerij van Nederland is daarvoor nog veel te actief bezig.

Naam: Bert Regeling

Ondernemer sinds: 1987

Gestart met Bert Regeling Schoenreparatie: 1987

Aantal medewerkers: 5

Ondernemersheld: “Ik heb niet echt een persoon voor ogen. Bewondering heb ik voor ondernemers die écht iets nieuws in de markt zetten, of die zich inzetten voor duurzaamheid.”

Droom: “Dat ik gezond mag blijven, en dat we in de toekomst mogen toewerken naar een mooie schoenmakerij die landelijk actief is.”

Deel deze pagina