Frans van Hall, De Hall in Woerden

Wat doe je als je een succesvol horecaondernemer bent? Dan deel je je succes met de samenleving, vindt Frans van Hall, eigenaar van de HALL in Woerden.

Middenin een bedrijventerrein in het Utrechtse Woerden staat een kolossaal stalen gebouw, het Intechnium. Vroeger huisde er een kenniscentrum voor de techniek. Nu vind je er een hip, modern restaurant, een cateringbedrijf én een evenementenlocatie. Allemaal onder één noemer: de HALL. Oprichter Frans van Hall: “Het is een plek waar mensen samenkomen in de breedste zin van het woord. Het is voor burgerEI en zakenlui, zoals wij in ons restaurant zeggen. Iedereen kan bij ons goed en lekker eten. We koken met verse ingrediënten en zonder zakjes. Geen poespas.”

Weilanden

De ondernemer is niet altijd een horecaman geweest. Van Hall begint zijn werkende leven als software-expert. Steeds meer beseft hij dat zijn hart ligt bij “lekker koken”. In 2011 gooit de IT-er het roer om en begint met Buurman en Buurman. “Een soort Tafeltje Dekje, met versmaaltijden aan huis, maar dan met goed kwaliteit eten.” Ze leveren onder meer aan buitenschoolse opvang en verzorgingstehuizen. “Ik startte met een pot en een pan en een paar tientjes.” Anno 2017 draait de Woerdense ondernemer bijna een miljoen euro omzet met alle food activiteiten. Buurman en Buurman bestaat nog steeds. En Van Hall is eigenaar van Lange Tafels in het Gras, die catering verzorgt op “ongebruikelijke plekken”, zoals een weiland of een stadspark. Apetrots is de ondernemer op al zijn initiatieven. “Het is mooi als je dingen voor elkaar krijgt. Succesvol zijn geeft een kick.” Maar daar blijft het niet bij. Van Hall wil de samenleving laten mee profiteren. “Dat voelt gewoon goed. Niet alleen aan jezelf denken als je zaken goed gaan.” Lacht: “Misschien zou ik commerciëler moeten zijn.”

Stichting Semmy

Wat Van Hall dan zoal doet? Hij steunt onder meer de Woerdense Stichting Semmy. Die zamelt geld in voor onderzoek om de levensverwachting van kinderen met hersenstamkanker te verlengen. De stichting kreeg landelijke bekendheid door de nagellakactie van Tijn bij Serious Request van 3FM. Jaarlijks organiseert Semmy een toernooi voor jeugdteams uit het hele land. “Dit jaar verzorgden we de catering tijdens het evenement. Alle opbrengsten gingen naar de stichting. En we bakten Semmy Burgers in ons restaurant. Van elke burger die je kocht, ging er 1 euro naar de Stichting Semmy.”

Maatschappelijke ruilbeurs

In oktober stelt de HALL een van zijn locaties beschikbaar voor de Beursvloer Woerden, een maatschappelijke ruilbeurs die elk jaar wordt gehouden. Organisaties, verenigingen, bedrijven en lokale overheden komen samen onder de vlag ‘Samen voor Woerden’. “Er wordt niet gehandeld in geld. Deelnemers ruilen materiaal met elkaar, kennis, geven toegang tot elkaars netwerk.” Zo bakten mensen van Digiteam Woerden – een bedrijf voor mensen met een lichamelijke handicap – vorig jaar twee taarten en ruilden die voor een opgeknapte fiets. Een koor trad op voor het personeel in een gereedschapwinkel, in ruil voor gereedschap.” Van Hall: “Wij faciliteerden een evenement voor de Meiden van Breuren, een lokale vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor onder meer vrouwen met borstkanker. De meiden hielpen ons daarna met serveren in het restaurant.” In 2016 is er voor ruim 100.000 euro aan maatschappelijke waarde uitgeruild, aldus Van Hall.

Van huis uit meegekregen

Waar komt die maatschappelijke bevlogenheid van de ondernemer vandaan? “Mijn moeder werkte als vrijwilliger bij het Rode Kruis en voor de Zonnebloem. Misschien heb ik het van huis meegekregen. En ik ben ook gewoon een zorgzaam type.” Van Hall vindt het iets van deze tijd, om zich in te zetten voor de samenleving. “Verenigingen krijgen niet meer zomaar subsidie van de overheid. De zorg is overbelast. Je moet kijken naar andere mogelijkheden om mensen te steunen, en het bedrijfsleven kan helpen. Met kleine dingen kun je al veel bereiken. En als het goed met je gaat, waarom zou je niet anderen daarin laten delen?”

Naam: Frans van Hall
Ondernemer sinds: 2010
Gestart met horecaconcept de HALL in: 2016
Aantal medewerkers: 15 vaste mensen
Website: dehall.nl

Ondernemersheld: “Ik heb niet echt een held. Ondernemers die hun ziel in het ondernemen gooien en daarbij de maatschappij niet uit het oog verliezen, zijn de motor van onze wereld. Dus die moeten we allemaal koesteren. In Woerden is Frank van der Heijden, de eigenaar van het Intechnium gebouw, een maatschappelijk betrokken ondernemer.”

Droom: “De wereld goed en betaalbaar eten serveren. Nu in Nederland en België, later misschien een mooi project in een arm land.”

Deel deze pagina