Ger Schuivens, Dennis Schuivens & Jack Chen, CRDL in Haarlem en Maastricht

Hoe maak je contact met ouderen die lijden aan vergevorderde dementie? Hoe krijg je aansluiting met mensen die niet goed kunnen communiceren? De CRDL (spreek uit: cradle) van ondernemer Ger Schuivens helpt dat contact mogelijk maken. 

De media kopten er onlangs nog mee: een kwart van de ouderen in verpleegtehuizen komt zelden of nooit buiten. Een op de zeven ouderen krijgt nooit bezoek. “Sociaal isolement is een groot probleem in de huidige samenleving”, weet Ger Schuivens. Hij is directeur van het bedrijf CRDL, maker van het gelijknamige product.

De CRDL lijkt in eerste instantie op een modern houten kunstwerk in de vorm van een schaal. Maar deze ‘schaal’ geeft geluid. Dat geluid ontstaat als twee (of meer) mensen elkaar aanraken via het object. “Zo maak je op een andere manier contact met mensen die niet of nauwelijks kunnen communiceren. Ouderen met dementie bijvoorbeeld, mensen met autisme of een verstandelijke beperking. Hoe reageert diegene op jouw aanraking, en op het geluid dat daarbij ontstaat? Het gaat om de respons, de glimlach en herkenning die het instrument teweeg brengt.”

Zolderkamerproject

Het idee voor de CRDL komt van Schuivens’ zoon Dennis en diens vriend Jack Chen. Beiden volgen in 2012 de masteropleiding Architectuur en Ontwerp aan het Sandberg Instituut, dat verbonden is aan de Gerrit Rietveld Academie. Als afstudeeropdracht onderzoeken beide jongemannen hoe ontwerpen de kwaliteit van leven kunnen verbeteren van mensen met dementie. Drie maanden draaien ze mee in een Haarlemse zorginstelling.

Schuivens sr. raakt geïnteresseerd in het project van zijn zoon. Hij klopt bij de ontwerpers aan. “Ik vroeg hen op de man af of ze bezig waren met een studentikoos zolderkamerproject, of dat ze er serieus mee verder willen.” Het laatste blijkt het geval. Ze laten Schuivens sr. aan boord. Chen en Schuivens jr. houden zich bezig met productie en productontwikkeling. Schuivens sr. richt zich op de vraag: hoe zetten we de CRDL in de markt? Na vier jaar testen en prototypes ontwikkelen, gaat in 2016 de eerste CRDL in productie.

Emoties

Voor Ger Schuivens voelt CRDL als thuiskomen. “Mijn werk in de zakelijke dienstverlening…ik zag dat vooral als werk. Je bent als bedrijf en persoon inwisselbaar. Bij CRDL heb ik het gevoel dat ik echt een verschil kan maken. We bezoeken zorginstellingen, geven demonstraties. We maakten eens kennis met een bewoonster die al een half jaar niet reageerde op familie. Ze lachte niet, kneep niet in handen, toonde geen vriendelijke oogopslag. Maar via de CRDL was er ineens wèl die respons. De emoties lopen dan hoog op, vooral bij familieleden. Ik trek me terug op de achtergrond, maar het raakt me. Ik heb het gevoel dat ik 35 jaar stage heb gelopen teneinde dit werk te kunnen doen. Al mijn ervaring valt nu op zijn plaats. Daar ben ik dankbaar voor.”

Website: crdlt.com

Deel deze pagina