Erwin Binneveld van SPAR University in diverse studentensteden

“Heel veel dingen, maar geen focus”. Zo omschrijft Erwin Binneveld zijn leven als ondernemer tot 2011. Samen met zijn vrouw Mirjam Bestebreurtje bestierde hij de bakkerij van zijn ouders, die ze in 2000 hadden overgenomen.

Maar ook drie supermarkten en een kleine Hema, een adviesbureau en hij ontwikkelde concepten. Het roer ging radicaal om.

Anno 2016 is van de oorspronkelijke winkels alleen die op het universiteitsterrein van Utrecht overgebleven. Erwin is zijn passie gevolgd, studenten. “Ik heb eerst advies gevraagd in mijn netwerk.” In gesprek met universiteiten ontwikkelde zich al een tijd de gedachte dat alleen onderwijs aanbieden op een moderne campus in de concurrentieslag om de student, zeker ook de buitenlandse, onvoldoende is. Er moeten ook sportactiviteiten mogelijk zijn, en, niet onbelangrijk: retail. Drie maanden later was de formule SPAR University geboren. “Zo’n fijn gevoel. ” De eerste winkel opende in 2013 op het terrein van de VU in Amsterdam. “We waren al tien jaar in gesprek met elkaar. Er kwam nog een oude mail op de proppen.” Het eerste schaap was over de dam. De rest volgde snel.

Zes SPAR University winkels zijn er nu op de universiteitsterreinen van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De negende opent september volgend jaar in Delft, nadat eerst de tweede in Eindhoven en Nijmegen zijn geopend. En daarbij volgen zij het studentenleven op de campus: CampusLife. “Het gaat om een goed verhaal richting je doelgroep, waar gaat de wereld heen? Vanuit die visie: wat doe je dan?” De inrichting en het taalgebruik van de winkels en de social media sluiten aan bij de beleving van studenten. Bijzondere en ludieke acties lokken jongeren naar de winkel.” In 2015 werd Erwin beloond voor zijn visie. “We wonnen de ZO2Z Award.” Vakgenoten kiezen in deze prijs van brancheorganisatie Vakcentrum wie met deze tweejaarlijkse prijs naar huis mag. “Ze zagen dat het anders was, vernieuwend, radicaal. De traditionele supermarkt bestaat niet meer.”

Wie is Erwin Binneveld?
Erwin Binneveld is samen met zijn echtgenote Mirjam Bestebreurtje in 2013 oprichter van SPAR University, een formule met Grab&Go SPAR supermarkten in universiteitsgebieden (inmiddels 6 winkels, met nog 3 in de planning tot medio 2017).

Leeftijd: 45 jaar
Medewerkers: 125
Winnaar ZO2Z Award 2015 van brancheorganisatie Vakcentrum, waarbij collega-ondernemers kiezen.

Ik bedank op de Dag van de Ondernemer: mijn vader. Sjaak Kranendonk, CEO van SPAR en Niels Bader van de SpiegelGroep die mij ieder op een eigen manier ondersteunen in mijn ondernemerschap. Ze hebben mij wijsheden gegeven om de focus te zoeken en mijn plannen te realiseren.

Lees hier het hele interview met Erwin Binneveld

Deel deze pagina